Vacature strategieconsultant

Strategieconsultant onderwijs

Wil jij meewerken aan onze missie om met data het Nederlandse onderwijs nóg beter te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Als strategieconsultant bij The Next School help je met het oplossen van belangrijke, actuele maatschappelijke vraagstukken: waarom vallen studenten uit tijdens hun studie en hoe kunnen we dat voorkomen? Hoe dringen we het lerarentekort terug? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat opleidingen beter aansluiten bij de arbeidsmarkt? Hoe kunnen we kinderen die met een achterstand beginnen meer gelijke kansen geven? Dit doe je voor een aantal van de grootste onderwijspartijen van Nederland, bijvoorbeeld universiteiten en groepen van scholen (die we in het onderwijs “besturen” noemen), maar ook voor overheden zoals het ministerie van OC&W en de grote gemeenten.

Maar hoe pak je zulke grote en complexe vraagstukken aan? Wij geloven dat data dé manier is om de feiten scherp in beeld te krijgen en daarmee tot de kern van het probleem te komen. Bijvoorbeeld bij een groep van middelbare scholen, die zich afvroeg hoe ze ervoor konden zorgen dat mavo-leerlingen die door wilden voor hun havo-diploma zo min mogelijk uitvielen. Uit de data-analyse bleek dat leerlingen die doorstroomden naar de havo na hun overstap vooral moeite hadden met Nederlands, wiskunde en geschiedenis. Met deze inzichten kon het bestuur aan de slag om de doorstroom te verbeteren, bijvoorbeeld door een zomercursus wiskunde aan te bieden.

Wat ga je precies doen?

Als strategieconsultant werk je samen met je projectteam om data-analyses en inzichtelijke visualisaties te maken, interviews af te nemen, en oplossingen te bedenken, die je vervolgens presenteert aan bestuurders van onderwijsinstellingen. Daarnaast help je het bestuur van zo’n instelling ook om inzicht te krijgen in hun eigen data, bijvoorbeeld door het maken van gebruiksvriendelijke dashboards of het geven van trainingen. Lees hier meer over de projecten die we doen.

Onze projecten duren meestal een paar weken, waardoor je snel veel leert over verschillende instellingen en onderwerpen binnen het onderwijs. Je werkt samen in wisselende teams met 2 of 3 personen, dus je leert je collega’s in no time goed kennen. Daarnaast krijg je meteen veel verantwoordelijkheid en kun je direct mee naar meetings op locatie bij de klant.

Om ervoor te zorgen dat je je skills snel verder kunt ontwikkelen hebben we een uitgebreid trainingspakket voor beginnende consultants. Hierin leer je over het Nederlandse onderwijs, doe je belangrijke consulting-skills op zoals klantinterviews en problemen structureren, ontwikkel je je soft skills, en leer je hoe je een goede data-analyse doet. Daarnaast voer je regelmatig ontwikkelgesprekken met je mentor en krijg je alle ruimte om je eigen ontwikkeldoelen te stellen en te behalen. Lees hier meer over het trainingsprogramma.

Hier herken jij jezelf in

 • Je hebt een WO-opleiding afgerond met goede resultaten en/of extracurriculaire activiteiten
 • Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken, en vindt het leuk om je hierin te verdiepen en deze te doorgronden
 • Je hebt affiniteit met data en onderzoek doen en vind het leuk om oplossingen te ondersteunen met data-inzichten. Specifieke kennis is niet vereist, maar je wil hier wel graag meer over leren
 • Je hebt een groot analytisch en probleemoplossend vermogen: je kan goed structureren, snel informatie opnemen, hoofd- en bijzaken onderscheiden en met creatieve oplossingen komen
 • Je bent communicatief, werkt graag samen, en vindt het leuk om met eigen ideeën en initiatieven te komen
 • Je vindt het leuk om in korte tijd veel kennis op te doen over het Nederlandse onderwijssysteem en consulting-vaardigheden (verder) te ontwikkelen

Dit kan je van ons verwachten

 • Een startsalaris vanaf 3500,- p.m. (incl. vakantiegeld) en 30 vakantiedagen (o.b.v. full-time)
 • Een telefoon en laptop van de zaak
 • Reiskostenvergoeding en pensioen
 • Flexibele feestdagen, in te zetten op feestdagen naar jouw voorkeur
 • Een uitgebreid trainingspakket
 • Jaarlijkse inspiratiereis
 • Fijne collega’s en een gezellige werkomgeving
 • Uitgebreide lunch op kantoor (vrijdag halen we lunch af!)

 

Een gezellige werksfeer vinden we heel belangrijk. We denken bijvoorbeeld graag mee met elkaars projecten en lunchen altijd samen (soms met een lunchwandeling langs de Rotterdamse skyline). Ook organiseren we regelmatig borrels en teamuitjes en gaan jaarlijks op reis naar het buitenland (dit jaar naar Estland) om daar inspiratie op te doen over het onderwijs. Naast gezelligheid hechten we ook veel waarde aan een goede work-life balance: overwerken komt bij ons zelden voor. We vinden het ook belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin mensen met verschillende perspectieven en achtergronden zich welkom voelen. We hebben daarom veel flexibiliteit (mogelijkheid tot thuiswerken, de mogelijkheid om wat te schuiven in je werkuren en flexibele feestdagen) en denken graag mee over hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook jij je hier thuis voelt.

Meer over The Next School

The Next School is een kleine maar ambitieuze consulting-organisatie met volledige focus op het onderwijs. Hierdoor kunnen we onderwijsinstellingen écht verder helpen met concrete ideeën die snel impact hebben. Onze combinatie van diepgaande kennis van de onderwijssector en expertise in datagedreven werken is uniek in het onderwijs. Daardoor hebben we in de afgelopen jaren enkele van de grootste onderwijsinstellingen van Nederland kunnen helpen met hun vraagstukken. We werken voor onder meer basisscholenkoepels, middelbare scholen, MBO-instellingen, universiteiten, hogescholen en overheden. Doordat we een klein maar snelgroeiend bedrijf zijn, heb je de mogelijkheid om bij ons in een korte tijd veel te leren en door te groeien naar Senior Consultant en vervolgens naar Projectleider. Ook is er veel ruimte om mee te denken over hoe we als organisatie nog beter kunnen worden.

Ons kantoor bevindt zich in het iconische industriegebouw in het centrum van Rotterdam. In het gebouw zitten veel andere kleine, jonge bedrijven en het heeft allerlei faciliteiten zoals een pingpong- en voetbaltafel en een gebedsruimte. We hebben een chill kantoor inclusief een eigen koffiecorner en keuken, een goede snackvoorraad en genoeg ruimte om rustig te werken en samen koffie te drinken. Thuis of op kantoor werken is flexibel, maar iedereen is het grootste deel van de week wel op kantoor te vinden, gewoon omdat we het gezellig vinden.

Nieuwsgierig geworden?

Lijkt deze functie je leuk, of heb je nog vragen? Kom een kopje koffie drinken bij ons op kantoor, we vertellen je graag meer! Stuur hiervoor een appje of mail naar Eva.

Wil je hierna graag solliciteren? Dan verloopt het sollicitatieproces als volgt:

 • We vragen je eerst een motivatiebrief, CV en cijferlijst van je meest recente WO-opleiding op te sturen;
 • Daarna zijn er twee sollicitatierondes waarin we de vereiste vaardigheden voor deze functie testen aan de hand van cases gebaseerd op onze projecten.

De startdatum is vanaf 1 maart 2023, deze kunnen we in overleg afstemmen. Voor deze vacature is daarom ook geen vaste sluitingsdatum: die hangt af van het moment waarop we een geschikte kandidaat hebben gevonden, dus wacht niet te lang met solliciteren!

Capture

App of mail Eva
+31 (0)6 31 96 11 71
sollicitaties@thenextschool.nl